Istorijat i najveći uspesi

Igra nalik golfu razvijala se u Holandiji, Škotskoj, a prema nekim ranijim izveštajima i u zemljama kontinenatlane Evrope. Moderni golf se razvio u Škotskoj od srednjeg vieka nadalje. Krajem 19. veka stiče međunarodnu popularnost u ostatku Ujedinjenog kraljevstva a zatim i u Britanskom carstvu. Igra nije našla međunarodnu popularnost sve do kraja 19. veka, kada se proširila na ostatak Ujedinjenog Kraljevstva, a zatim na Britansko carstvo i Sjedinjene Države. Glasnogovornik Kraljevskog i Drevnog Golf kluba St. Andrews, jedne od najstarijih škotskih golf organizacija, rekao je: “Igre štapa i lopte postoje već stolećima, ali golf kao što znamo danas, koji se igra na 18 rupa, očigledno je nastao u Škotskoj“. Reč golf, ili u škotskom gowf, smatra se zamenom holandske reči “colf” ili “colve” što znači štap.

Evropska golf asocijacija (European Golf Association) osnovana je 20. novembra 1937. godine, kada su se predstavnici golf saveza evropskih zemalja: Austrija, Belgija, Čehoslovačka, Engleska, Francuska, Nemačka, Holandija, Mađarska, Italija, Luksemburg, Švajcarska sastali u Luksemburgu i složili o značaju osnivanja evropske asocijacije. Broj članova nacionalih saveza asocijacije danas iznosi 47 zemalja.


Internacionalna golf federacija (International Golf Federation – IGF) osnovana je maja 1958. godine pod nazivom World Amateur Golf Council u cilju stvaranja mogućnosti za održavanje Svetskog amaterskog timskog prvenstva. Federacija je započela rad sa 32 organizcaije, čiji su predstavnici doputovali u Ameriku u saradnji sa Pan American Airlines-om i američkim državnim sekretarijatom, a putovanje svih učesnika finansirala je anonimna grupa Prijatelja američkog golfa. Predsednik SAD, Dwight D. Eisenhower ugostio je delegate u Beloj kući. Oktobra 1958. godine održano je prvo Svetsko amatersko timsko prvenstvo na Old Course-u u St. Andrews-u u Škotskoj, koje se, uz dozvolu Predsednika SAD igralo za Eisenhower Trophy. U toku 2003-e godine federacija menja ime u International Golf Federation. Danas broji 151 člana federacije iz 146 zemalja, kao i 22 članice profesionalne organizacije golfa.


Golf na našim prostorima - Pet meseci po osnivanju Evropske golf asocijacije, 3. marta 1938. godine, na adresu Predsednika Golf kluba Beograd stigli su Statut i pravila golfa kao i poziv da se Statut i Pravila golfa Jugoslovenskog saveza dostave EGA. Osnivačkoj Skupštini Jugoslovenskog saveza golfa održanoj 4. novembra 1938. godine, prisustvovali su osnivači, predstavnici Golf kluba Beograd i Golf kluba Bled, a 16 dana kasnije odobrena su prva Pravila igre golfa koja su urađena po uzoru na pravila R&A.

 • 31. maj 1936.

  Uz prsisustvo Namesnika Kneza Pavla Karađorđevića, svečano je otvoren „Golf klub Beograd“, jedan od najstarijih klubova u Kraljevini Jugoslaviji.
 • 15. jul 2001.

  Nakon duge pauze, ponovo je osnovan „Golf klub Beograd“.
 • 25. mart 2002.

  Kako u Srbiji nije postojao golf teren, u Tunisu je održan je prvi golf turnir u organizaciji golf kluba iz Srbije.
 • 20. maj 2002.

  Izgradnja golf vežbališta i golf terena sa devet rupa u Beogradu.
 • 19. septembar 2002.

  Svečano otvaranje golf vežbalište i početak rada golf akademije u Beogradu.
 • 21. septembar 2002.

  Održan „Prvo otvoreno internacionalno amatersko prvenstvo Jugoslavije“ na Bledu u Sloveniji.
 • 17. septembar 2003.

  Svečano otvaranje prvog golf terena u Srbiji i Crnoj Gori.
 • 18. septembar 2003.

  Održan „Drugo otvoreno internacionalno amatersko prvenstvo SCG“ na Adi Ciganliji u Beogradu
 • 19. oktobar 2003.

  Na godišnjoj Skupštini Evropske golf asocijacije (EGA) održanoj u Portugaliji, SCG postaje punopravni član ove institucije.
 • 20. novembar 2003.

  Nadležnost „Golf saveza Jugoslavije“ prelazi na „Golf savez Srbije i Crne Gore“.
 • 22. septembar 2006.

  Prestankom postojanja državne zajednice SCG, sve ingerencije prešle na „Golf asocijaciju Srbije“, najviše institucije golfa u Srbiji.
 • 01. februar 2009.

  SBB kablovska televizija počela je sa emitovanjem „Golf Klub“kanala koji je u potpunosti posvećen golfu, sa prenosima najpoznatijih kako svetskih tako i domaćih turnira.
 • 11.septembar 2009.

  Novi predsednik Golf asocijacije Srbije postaje Dragan Šolak.
 • 05. oktobar 2009.

  Otvara se prvi indoor golf centar u Srbiji u okviru Golf kluba Beograd.
 • 2009. godina

  Sa radom počinje golf igralište u Žablju.
 • 2010. godina

  Golf asocijacija Srbije postaje član Internacionalne golf federacije (IGF).
 • 8. decembar 2021. godine

  Novi predsednik Golf asocijacije Srbije postaje Zoran Mirkov.

Golf asocijacija Srbije danas je član Evropske golf asocijacije i Internacionalne golf federacije, kao i Sportskog Saveza Srbije i Olimpijskog komiteta Srbije. Prepoznata je od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i nosilac licence R&A za prevod i distribuciju Pravila golfa na teritoriji Republike Srbije.

Golf asocijacija Srbije broji 5 redovnih (GK Beograd, GK Centar, GK Novi Sad, GK Pirot, GK Crvena Zvezda) i dva pridružena člana (Golf asocijacija Vojvodine i Srpsko Profesionalno Golf udruženje) i razvija različite programe, među kojima su najznačijniji Reprezentacija Srbije u golfu i održavanje Nacionalnih i Otvorenih Amaterskih Prvenstava Srbije koji se nalaze na WAGR listi (Svetskoj amaterskoj golf listi) na kojima pored najuspešnijih golfera iz Srbije učestvuju brojni takmičari iz evropskih zemalja.


Od 2010. godine:

 • Reprezentacija Srbije učestvuje na Svetskom amaterskom timskom prvenstvu
 • Muški tim osvojio je European Men Team Shield 2016. godine
 • Ženski tim osvojio je European Ladies Team Shield 2018. godine
 • Reprezentacija Srbije učestvovala je na Balkan Challenge Trophy-u, European Amateur Team Championship, Mediteranskim igrama, European Young Masters-u, Junior Open-u, European Olympic Hopes Trophy, prijateljskim mečevima sa Mađarskom i Slovenijom
 • U individualnim nastupima naši igrači osvojili su Internacionalna Prvenstva Hrvatske, Rusije i Mađarske, a redovno su plasirani među top 3 i top 5 na turnirima u regionu
 • Izdanja Pravila golfa 2013, 2016, 2019 prevedena su na srpski jezik
 • Projekat Školske golf lige 2013-2014. godine uključio je 28 Osnovnih škola iz Srbije
 • Projekat Škola golfa za juniore realizuje se od 2014. godine i uključuje Osnovne škole iz deset gradova Srbije
 • Serbian International Amateur Championship, Serbian Junior International Amateur Championship i Serbian Amateur Tour nalaze se na listi WAGR turnira
 • Članovi reprezentacije Srbije na WAGR listi: Čedomir Ilić, Branimir Gudelj, Mihailo Dimitrijević, Dane Cvetković, Marko Jokić, Jefimija Đorđević, Jana Marinović, Andrija Đorđević, Lara Todorović, Momir Vicković, Matej Stanić, Vukašin Suturović.

LIVE Score