WHS – Svetski Hendikep Sistem

Registrovani članovi podatke mogu preuzeti putem LINKA

Implementacija Svetskog hendikep sistema (World Handicap System-WHS) u Srbiji počinje 01.01.2021. godine. Ovim sistemom će se izgubiti razlike u vođenju hcp igračima golfa, tako će hcp biti jednak i važeći svuda u svetu. Golf asocijacija Srbije za pripremu uvođenja novog sistema planira obuku klubova i niz promotivnih aktivnosti.

Glavne karakteristike sistema možete videti u nastavku teksta, kao i često postavljena pitanja - FAQ.

Pogledajte video koji opisuje šta WHS podrazumeva za igrača golfa – VIDEO.

Postojećih šest hendikep sistema koji su do sada funkcionisali posebno, objediniće svetski hendikep sistem. U pitanju su australijski, britanski i irski, evropski, južnoafrički, argentinski i američki.

Glavne karakteristike WHS

Glavne funkcije WHS su:

  • hendikep će se izračunavati kao prosek 8 najboljih od poslednjih 20 odigranih rundi. Bodovaće se svi turniri koji su važili i do sada, sa takmičarskih i rekerativnih turnira.
  • za novi HCP nije potrebno imati svih 20 rezultata, već će se na postojeće rezultate igrača primeniti novi sistemi izračunavanja, što znači da će novi HCP biti važeći i pre nego što igrač odigra svih 20 rundi
  • nastavlja se sa korišćenjem postojećeg sistema USGA za izračunavanje težine igrališta (course i slope rating)
  • sistem predviđa uticaj neuobičajenih ili otežanih vremenskih prilika na terenu koji će se uzimati u obzir za obračun novih HCP
  • maksimalan broj bodova na rupi ostaje jednak Stableford bodovima
  • maksimalan HCP za oba pola je 54

WHS za igrače

Za igrače nema značajnijih promena u pogledu iskustva igre golfa. Svaki igrač i dalje ima svoj HCP, na igralištu proverava svoh Playing HCP, igra i uživa u golfu i na kraju runde prijavljuje rezultate. Svi preračuni rade se digitalno a HCP se ažurira automatski.

Razlika se ogleda u tome da će se proračun raditi drugačije, tj. izvlači se prosek 8 najboljih od 20 najnovijih rezultata. Nacionalni savezi i dalje će biti izvor informacija i administracije hendikepa.

Sve što igrači treba da rade je da igraju i uživaju u golfu! Za igrače bi bilo najbolje da imaju što više odigranih rundi tokom sledeće godine kako bi imali i više rezultata dostupnih za izračunavanje prvog WHS u vreme prelaska na novi sistem 2021. godine.

LIVE Score